BéKSZI tanulók Észtországban

BéKSZI tanulók Észtországban

Két cukrász és egy szakács végzős diákja járt szakmai gyakorlaton az észtországi Paide városában.
Jó ütemben halad a beiskolázás

Jó ütemben halad a beiskolázás

A várakozásoknak megfelelően alakult az idei beiskolázás a BÉKSZI-ben.
A BÉKSZI diákjai kirándultak Erdélyben

A BÉKSZI diákjai kirándultak Erdélyben

24 fős BÉKSZI-s delegáció vehetett részt egy kiránduláson Erdélyben.

Program hírek

Ismét Portugáliában a Székely Szakképző diákjai

Ismét Portugáliában a Székely Szakképző diákjai

Az Erasmus+ Szakképzési mobilitási projektek keretében újra lehetőséget kaptak Székely Szakképző diákjai, hogy Portugáliában tölthessenek 3 hetes szakmai gyakorlatot.

A 2015-ös nyertes pályázatnak köszönhetően 4 vendéglős, 2 fodrász, 2 ügyviteli titkár és 2 informatikai rendszergazda tanuló 2015. március 9-től március 30-ig tartózkodott Portugáliában. A szakmai gyakorlat helyszíne ismét Barcelos városa volt, ahol az Intercultural Mobility Friends mobilitási szervezet fogadta a 10 diákot és 3 tanárukat.

A mobilitási projekt célja, hogy fejlessze a diákok szakmai és nyelvi kompetenciáit, lehetőséget biztosítson arra, hogy a külföldön szerzett tapasztalatokat a küldő intézmény beépíthesse mindennapos oktató tevékenységébe.

Hétvégenként a fogadó intézmény szervezésében színvonalas programokon vehettek részt. Gyönyörködhettek Barcelos, Braga, Guimaraes történelmi nevezetességeiben, kellemes órákat tölthettek az Atlanti-óceán homokos partvidékén. Ellátogattak többek között Porto városába is, ahol megtekintették a Sao Bento (Szent Benedek) pályaudvar épületének legnevezetesebb ékességét, az azulejókkal (kék csempék) díszített előcsarnok falait. A Douro folyó partján fekvő városban sűrűn elhelyezkedő, mintegy 60 borház egyikében lehetőségük volt egy borkóstolással egybekötött látogatásra is. Kint létük alatt jártak még Apúlia, Ponta de Lima és Valenca városokban is.

Gyakorlati helyük az Escola Secundária de Barcelos 8 osztályos gimnázium volt. A titkárságon 3 hetes gyakorlatot töltöttek. Feladataik a következők voltak: iratrendezés, irattárrendezés, fénymásolás és egyéb adminisztratív feladatok. Munkatársak nagyon kedvesek és közvetlenek voltak, így könnyen be tudtak illeszkedni az iskola közösségébe. Juhos Petra és Sztricskó Nóra 2/14.C ügyviteli titkárok

Göllesz Dávid és Bősz Richárd 2/14.C informatikai rendszergazdák a szakmai gyakorlatukat az Inforcavado nevű informatikai cégnél töltötték. Leginkább szoftveres feladatokat végeztek, de foglalkoztak karbantartással és újratelepítéssel is.

Jambrich Evelin és Csáki Máté 1/11.G fodrászok Portugáliában a Teresa Costa Szépségszalonban voltak szakmai gyakorlaton. Láthattak különféle vágási és szárítási technikákat, póthaj felrakásokat és festéseket is. Részt vettek egy szakmai bemutatón is, ahol nagy érdeklődéssel hallgatták a képzést.                                                                                  

Nagy Róbert 1/13.D vendéglős tanuló és Verók Ivett, Bujtor Dorina, Reider Balázs 2/14.E vendéglős tanulók két különböző étteremben töltötték szakmai gyakorlatunkat. Napjaikat a vendégtér felkészítésével kezdték, majd alapfeladatokat láttak el, mint például evőeszköz törölgetés, szalvétahajtogatás. Megkóstolhatták és véleményezték a portugál borokat. Az utolsó nap igazi magyar ebédet készítettek el a konyhán, amely mindenkinek nagyon ízlett.

 

  • Békés megye

  • Termékpiac

  • Munkaerő

  • Egészség

  • Turizmus

  • Rendezvény

  • Foci