BéKSZI tanulók Észtországban

BéKSZI tanulók Észtországban

Két cukrász és egy szakács végzős diákja járt szakmai gyakorlaton az észtországi Paide városában.
Jó ütemben halad a beiskolázás

Jó ütemben halad a beiskolázás

A várakozásoknak megfelelően alakult az idei beiskolázás a BÉKSZI-ben.
A BÉKSZI diákjai kirándultak Erdélyben

A BÉKSZI diákjai kirándultak Erdélyben

24 fős BÉKSZI-s delegáció vehetett részt egy kiránduláson Erdélyben.

Program hírek

Ünnepi rajzpályázat – a magyar címer és zászló megünneplésére

Ünnepi rajzpályázat – a magyar címer és zászló megünneplésére

2015. március 16. a magyar címer és zászló ünnepe. A zászlók és a címerek egy közösség és annak összetartozásának fontos jelképei. Számunkra, magyar emberek számára a nemzeti jelképek különös jelentőséggel bírnak. Ennek legfőbb oka az, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet ennek ellenére közös nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Nemzeti imádságunk mellett ezért nemzeti összetartozásunk legfontosabb jelképe a magyar zászló és a nemzeti címer.

 

Tekintettel arra, hogy a jelenleg is használatos vízszintes sávokban elrendezett, piros-fehér-zöld színű lobogó és nemzeti címer – a nemzeti színről és ország címeréről szóló 1848. évi XXI. törvénycikk által – az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején került használatba és elfogadásra, a magyar Országgyűlés – 45/2014. (XII. 17.) számú határozata – a magyar zászló és címer megünneplésének emléknapjául március 16-át jelölte ki.

Az emléknap tavalyi elfogadása és országgyűlési határozata nyomán újabb ünnepi alkalommal bővült a nemzetegyesítésnek és az Alaptörvényben rögzített nemzeti felelősségviselésnek a jogi alapokon nyugvó eszköztára. Nemzeti jelképeink e napja újabb kapocs lehet az anyaország és az elszakított magyar nemzetrészek között, amely alkalmat és lehetőséget teremt a magyar zászló és címer nemzeti összetartozást jelképező méltó és közös megünneplésére.

Rajzpályázat magyar diákok és egyetemisták számára

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – amely ethoszából következőleg az emléknaphoz kapcsolódó ünnepségek és események szervezésében kiemelt feladatot vállal – az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkárságával közösen, a Kárpáthazában, illetve a világban bárhol élő valamennyi magát magyarnak valló diák és egyetemista számára rajzpályázatot hirdet.

A pályázat hat kategóriában kerül kiírásra1

1. kategória: általános iskola I-II. osztály

2. kategória: általános iskola III-IV. osztály

3. kategória: általános iskola V-VI. osztály

4. kategória: általános iskola VII-VIII. osztály

5. kategória: középiskola

6. kategória: egyetem2

Az ünnepi rajzpályázat témaköre, tárgya és a kivitelezés eszköztára: A pályázó a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat, illetve a székely zászlót a rajz, a grafika, a kollázs illetve a festészet bármelyik (monochrom vagy színes) technikájával megjelenítheti, azt valamely egyéni hangulat, téma, emlékkép vagy történelmi esemény kontextusában ábrázolva. A benyújtott pályamunka az 1-2. kategóriában A4-es formátum, a 3-4. kategóriában A3-as formátum, az 5-6. kategóriában pedig szabadon választott, melynek anyaga papír, karton, farost vagy vászon lehet.

A pályamunkák beküldésének feltételei: Egy pályázó csak egy pályamunkával pályázhat. A pályamű címét, a pályázó nevét, kategóriáját, és elérhetőségét, (amennyiben van) felkészítő tanárának nevét, valamint tanintézményének megnevezését3 és mellékelt nyilatkozatát tartalmazó pályázatot, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 1368 Budapest, Pf.: 178. postafiók címére várjuk4. A pályamunkák beérkezési határideje 2015. március 5. A határidőt követően beérkezett pályamunkákat a zsűri érvénytelennek tekinti.

A díjazottak elismerése: A pályamunkák kategóriánkét kerülnek elbírálásra. A pályázat kiírói a kategóriák első három legjobbnak ítélt pályamunka alkotóját tárgy- illetve könyvjutalomban részesítik. A szervező és befogadó intézmények, hivatalok valamennyi korcsoportban különdíjban is részesítenek egy-egy kiemelkedő tehetségű pályázót. A díjazott pályázók felkészítő tanárai az általuk felkészített pályázó által elért helyezésének megfelelő díjazásban részesülnek.

 

Az 1-4. kategória helyezetteinek díjazása:

1. díj: 50 000 Ft. értékű tárgy- és könyvjutalom

2. díj: 25 000 Ft. értékű tárgy- és könyvjutalom

3. díj 15 000 Ft. értékű tárgy- és könyvjutalom

 

Az 5. kategória helyezetteinek díjazása:

1. díj: 100 000 Ft. értékű tárgy- és könyvjutalom

2. díj: 50 000 Ft. értékű tárgy- és könyvjutalom

3. díj: 25 000 Ft. értékű tárgy- és könyvjutalom

 

Az 6. kategória helyezetteinek díjazása:

1. díj: 150 000 Ft. értékű tárgy- és könyvjutalom

2. díj: 100 000 Ft. értékű tárgy- és könyvjutalom

3. díj: 50 000 Ft. értékű tárgy- és könyvjutalom

 

A pályázat fővédnökei: Czunyiné dr. Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke

 

A pályázat védnökei: Wittner Mária, ’56-os hős, Németh Szilárd, országgyűlési képviselő

 

A pályázat szakmai zsűrije: Jankovics Marcel, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke /a zsűri elnöke/, Erfán Ferenc festő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Keresztes Dóra, festő- és grafikusművész, Kobzos Kiss Tamás, előadóművész, zenetanár, Tóth Norbert kurátor, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója

 

A pályázat eredményét a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a www.nski.hu honlapján teszi közzé. A díjak és elismerések ünnepi keretek között történő átadására 2015. március 16-án kerül sor. A díjazottak az esemény részleteiről külön tájékoztatást kapnak. A Budapesten kívülről érkező helyezettek díjátadóra történő utazását és esetlegesen felmerülő szállását a szervezők biztosítják. A pályázat kiírói a pályamunkákat az alkotó kérésére visszaküldik. A vissza nem kért pályamunkákat a kiírók közintézmények számára ajánlják fel. A pályázattal kapcsolatosan további információkat a titkarsag@nski.gov.hu e-mail címen, illetve a +3670/436-37-05-ös telefonszámon kérhetnek.

 

1 Az eltérő felosztású iskolarendszer esetén a kornak megfelelő csoportba sorolhatja magát a jelentkező.
2 Az aktív egyetemi jogviszony igazolása szükséges.
3 A kért adatokat kérjük a pályamű hátuljára olvashatóan ráírni.
4 Amennyiben a postai úton történő benyújtás, a pályamű mérete miatt nehézkes vagy nem lehetséges, úgy – a +36 70/436-37-05-ös telefonszámon történő időpont egyeztetést követően – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 1054 Budapest, Nagysándor József u. 8. szám alatti székhelyén személyes átvételre is lehetőség van.

 

magyar_zaszlo_es_cimer_palyazat_lemondo_nyilatkozat

  • Békés megye

  • Termékpiac

  • Munkaerő

  • Egészség

  • Turizmus

  • Rendezvény

  • Foci